045-5327711
Groepen
045-5327711

Vaals

Vaals wordt beschreven als het buitenland in eigen land en is dan ook Europa ten voeten uit. 
Vaals staat niet alleen bekend om haar prachtige natuur, ook het stadje zelf is het ontdekken waard. Met haar grote on-Nederlandse huizen en statige zakenpanden, maakt het centrum van Vaals een stedelijke indruk.  On-Nederlands hoog is natuurlijk de heuvel waarop Vaals gebouwd is, de Vaalserberg.

Vaals en omgeving zijn een wandel- en fietsparadijs. Hier kunt u eindeloos recreëren in de uitgestrekte Duitse, Belgische en Nederlandse bossen.

Bezienswaardigheden

Het Drielandenpunt

Vaals wordt ook wel het hart van Europa genoemd, dit is te danken aan het drielandenpunt.
Dit behoort zeker tot het bekendste toeristische hoogtepunt van Nederland: op de Vaalserberg, met 322,5meter het hoogste punt van Nederland, bevindt zich het drielandenpunt. Hier komen drie landen bij elkaar, te weten Duitsland, België en natuurlijk Nederland zelf. Jaarlijks komen hier meer dan enkele miljoen bezoekers! Wanneer het weer meezit, heeft u zeker vanuit de bijgelegen Boudewijntoren een schitterend uitzicht over de Euroregio. Zeker een must voor elke bezoeker!

Drielandenlabyrint

Naast het prachtige uitzicht, de omringende bossen en de gezellige eetgelegenheden vindt u er het grootste labyrint van Europa. Probeer daar maar eens uit te komen! Eindeloos dwalen en verdwalen door 17.000 haagbeuken een wirwar van paden, hoeken en lanen vormen. De dooltocht naar het middelpunt voert langs spontaan spuitende watermuren. In het heggenpatroon zijn de Nederlandse en Belgische leeuw en de Duitse adelaar verwerkt.

Historisch centrum

Wijk van de hoofdstraat af en slenter door het oude centrum. Hier staan monumentale huize en liggen juweeltjes van pleinen.

Kasteeltuin Vaalsbroek

Even uitblazen in deze prachtige kasteeltuin. In het kasteel is nu een hotel-restaurant gevestigd. In de tuin staan fraaie oude bomen en een hoogstamfruitboomgaard.

Kleng Wach

Dit kleine wachthuisje is eigenlijk een bescheiden douanepost. Bij het gebouwtje staat een oude grenssteen met de Akense adelaar. Tevens staat hier een museumpje ingericht met interessante foto’s, kaarten en grensstenen.

De kopenmolen

De evangelische Lutherse kerk stamt uit 1736 en dient nu als museum

Von Clermonthuis

Het huidige gemeentehuis is in 1765 gebouwd voor lakenfabrikant Johann Arnold van Clemont.

St. Paulustoren

De statige toren van de St.Pauluskerk (1893) torent hoog boven Vaals uit.

Hotels in Vaals en omgeving

 • Hotel Vaalsbroek B.V.
 • Kasteel Bloemendal Hotel 
 • Hotel Mergelland
 • Hotel Piethaan 
 • Hoeve de Linde 
 • Hotel het Witte huis 
 • Hotel Restaurant Vijlerhof 

Restaurants in Vaals

 • Schatull Italiaans Restaurant, Akenerstraat 31
 • Kasteel Bloemendal BV, Bloemendalstraat 150
 • Grand- Café Zera, Prins Willem Alexanderplein 1
 • Pizzeria Bellissoma, Maastrichterlaan 137
 • Hotel Restaurant Piethaan, Mamelis 6
 • Restaurant Mangerie du Limbourg, Maastrichterlaan 16-18
 • Brasserie de Raadskelder, Koningin Julianaplein 49
 • Restaurant Ambiente, Lindenstraat 1

Bungalowpark Vaals

Bungalowpark Landal Greenparks Hoog Vaals

Tips & informatie uit Vaals

â–ºKermis Vaals  Zomer: 3 t/m 6 juli

â–ºNajaarskermis: 16 t/m 19 oktober

â–ºUllemarkt (grote jaarmarkt): begin juli

â–ºHet 3 landenpunt is het start- en eindpunt van een Heuvelland-Voerstreek-Tours.
U gaat dan met een oude Londense dubbeldekker of originele Amerikaanse schoolbus door deze omgeving. Wanneer er genoeg sneeuw valt, veranderd de Vaalserberg in een paradijselijk langlaufoord. 

â–ºKunstmarkt Vaals, kopermolen Vaals, kunst- en antiek markt.

â–ºVerborgen Juweeltje Vaals. In het centrum van Vaals ligt in de Tentstraat een glasblazerij van Gerardo Cardinale, die in 1995 uitgeroepen werd tot beste glasblazer van Europa. Hij tovert tijdens demonstraties een stuk vloeibaar kristal om tot een kristallen schaal.

â–ºGlasmuseum is alleen op maandagen geopend en in januari en februari gesloten. De winkel is doorlopend geopend, hier kunt u allerlei glaswerk kopen.

â–ºAan de Maastrichterlaan in Vaals vindt u tal van terrassen

â–ºOnder begeleiding van een profesionele gids leert u de historische binnenstad van Vaals goed kennen. Tijdens wandelingen krijgt u vanalles te horen over de geschiedenis, anekdotes en het heden van dit stadje.

Uw groepsreis in Limburg geheel op maat

Uw reisspecialist maakt uw groepsreis in Limburg geheel op maat. Uw beleving begint al met een persoonlijk gesprek onder het genot van een drankje en een stuk Limburgse vlaai. We ontvangen u in een gepaste spreekkamer waar u maximale privacy geniet. Gedurende dit gesprek bespreken wij al uw wensen en de mogelijkheden. Uiteraard is dit ook op afstand mogelijk.