045-5327711
Groepen
045-5327711

Heuvelland

Heuvelland, zuid Limburg
Het noordelijk deel van het Heuvelland is rijkelijk bezaaid met prachtige kastelen, bijzondere molens en de meest uiteenlopende religieuze gebouwen, waaronder een eeuwenoude basiliek. In dit deel van het Heuvelland treft de bezoeker de ideale mix aan van natuur en cultuurhistorie. De zonnige krijthellingen zorgen voor een afwisseling in het landschap, waarna de gezellige, historische dorpjes weer uitnodigen om even te pauzeren en te genieten van streekgerechten.

Via een hooggelegen plateau, dat schitterende vergezichten biedt, gaat het zuidelijk deel van het Heuvelland over grote delen van Zuid-Limburg vloeiend over in de noordelijke flank van het Heuvelland. Ook hier domineren holle wegen, kabbelende riviertjes, bossen en weiden het landschap.

Het heuvelland wordt in de volksmond ook wel Klein-Zwitserland genoemd. De streek wijkt namelijk sterk af van de rest van Nederland.

In het Heuvelland liggen natuurlijk vele verschillende toeristische plaatsen en dorpen. Valkenburg, Wittem, Vaals en Eijsden zijn al voorbij gekomen, nu worden Meerssen, Schin op Geul, Epen en Gulpen in het kort uitgelegd.

Meerssen

Pronkstuk van Meerssen is de magnifieke basiliek. Meerssen werd al voor onze jaartelling bewoond, door de Sunici; daarna vestigden de Romeinen zich hier. Op de Herkenberg zijn fundamenten van Romeinse villa’s gevonden. Later vestigden de Frankische koningin hier een palts en een kapel. De bezienswaardigheid van Meerssen is de Basiliek. De basiliek van het Allerheiligste Sacrament uit 1320 is een pronkstuk van de Maasgotiek met zijn torentjes, bogen en balustrades.

Schin op Geul

Is een bijzonder mooi dorp, er staan veel villa’s en er zijn tal van gerenoveerde Limburgse boerderijen. Maar de ligging van het dorp is schilderachtig: aan de Geul, die ‘bron van de Maas’. De bezienswaardigheid is de Orchideeëntuin achter de boswachterswoning in het Gerendal is een bezoekje waard. Vooral in de maanden mei en juni is het hier prachtig. Er groeien twintig zeldzame orchideeënsoorten.

Opstappunt Miljoenenlijntje
Schin op Geul is gelegen aan een van de trajecten van het Miljoenenlijntje, Nederlands enige bergspoorlijn. Hier kunt u opstappen voor een nostalgische rit per stoomtrein.

Omgeving
In Klimmen, het ‘balkon van Heuvelland’, 2 km ten noorden van Schin op Geul, staat de St.Remigiuskerk (11de eeuw), die van verre te zien is. ‘s avond is hij mooi verlicht.

Gulpen

Een van de mooiste dorpen van het Heuvelland ligt in het dal van de Geul en de Gulp. De gulpernerberg met een hoogte van 158 m boven het dorpje uit; bovenop staat een Mariabeeld. Het oudste monument van Gulpen is de Oude Kerktoren, die dateert uit de 12e eeuw.

Epen

Epen behoort tot een van de meest bekende dorpjes in het Zuid-Limburgse Heuvelland. U kunt er in elke periode van het jaar volop genieten van het prachtige uitzicht over de heuvels en dalen. Epen is bij uitstek dé uitvalbasis voor wandelingen langs bronnen, beekjes en prachtige natuurgebieden (Geuldal). Het bekendste van Epen is de Volmolen. Een watermolen die wordt gebruikt voor het malen van meel. 

Wittem - Thorn, Heuvelland

Bezienswaardigheden

Drielandenpunt

Labyrint Drielandenpunt & Taverne de Grenssteen bieden grenzeloos vermaak op en rondom het hoogste punt van Nederland. Onze mogelijkheden zijn letterlijk onbegrensd.
Voor een dagje uit is er voor jong en oud veel te beleven, natuurlijk het spannende Labyrint, het Drielandenpunt, de grote gratis toegankelijke speeltuin en de vele gezellige terrassen in een natuurlijke aantrekkelijke omgeving.

Watermolen, Wijlre

De watermolen van Wijlre is met zijn twee waterraderen een van de bekendste watermolens van Zuid-Limburg. Hij maakt deel uit van een grote hoeve, waarvan de molenvleugel met het woongedeelte langs de Geul ligt. Het hoofdgebouw is van mergel- en baksteen en de ramen en deuren hebben hardstenen omlijstingen. Tot in het begin van deze eeuw was het zadeldak met de wolfseinden gedekt met leien.

Kasteel de Bongard

Rondom Kasteel de Bongard, waar nog slechts een vijfde van over is van het oorspronkelijke kasteel, ligt een schitterend park. Vanuit dit park is de achterzijde van het kasteel te bekijken.

Wijngaard Wahlwiller

Tussen de heuvels langs de Zinselbeek bij Wahlwiller ligt nog een stukje aards paradijs.Tintelend frisse wijnen vinden hier hun oorsprong. In de periode april tot en met oktober worden rondleidingen gehouden in en om de wijngaarden.

Kasteel Wijnandsrade

In het hart van groen Limburg ligt Kasteel Wijnandsrade in het dal van het plaatsje Wijnandsrade.
Het kasteel is dagelijks te bezichtigen op afspraak.

Heuvelland, ZuidLimburg

Uw groepsreis in Limburg geheel op maat.

Uw reisspecialist maakt uw groepsreis in Limburg geheel op maat. Uw beleving begint al met een persoonlijk gesprek onder het genot van een drankje en een stuk Limburgse vlaai. We ontvangen u in een gepaste spreekkamer waar u maximale privacy geniet. Gedurende dit gesprek bespreken wij al uw wensen en de mogelijkheden. Uiteraard is dit ook op afstand mogelijk.