045-5327711
Groepen
045-5327711

Thorn, sfeervol Limburgs dorp

Het witte stadje Thorn is een van de meest toeristische plaatsen in Nederland. De historische kern van Thorn heeft vele monumenten, deze zijn allemaal in het wit gekalkt. Thorn herbergt een schat aan cultuurhistorie, ruim acht eeuwen lang was Thorn de hoofdstad van een miniatuurvorstendom. Thorn heeft zijn sfeer weten te behouden en veel van zijn historische schoonheid is bewaard gebleven

Bezienswaardigheden Thorn

Historisch Centrum

Het oude centrum van Thorn is de toeristische trekpleister. Hier dwaalt u voort door de vervlogen eeuwen, tussen fris witte huizen. De bewoners van dit prachtige stadje zijn jaarlijkse druk in de weer om de huizen in haar onberispelijke witte staat te behouden. De monumentale huizen staan door het hele centrum. De gevels van de huizen zien er ook prachtig uit. 

Abdijkerk Thorn

De Abdijkerk van Thorn dateert oorspronkelijk uit het laatste kwart van de tiende eeuw. De kerk maakte tot ca. 1800 onderdeel uit van een imposant abdijcomplex. Het gotische bouwwerk is thans een top 100-monument in Nederland. In het abdijmuseum wordt de plaatselijke geschiedenis uitgebeeld aan de hand van portretten, schilderijen, kerkzilver en kwartierstaten.

Gemeentemuseum Het land van Thorn

Het gemeentemuseum is een monumentaal pand. Het heeft een maquette van de historische kern van Thorn, een afspiegeling van het witte stadje met een schaal van 1:100. Hier bevindt zich verder nog een collectie muziekinstrumenten en archeologische vondsten.

Geitenblok

In het hart van Thorn staat een beeldje van een geitenbok. Het verwijst naar de geschiedenis van de twee harmonieën van Thorn. Oorspronkelijk was het een gezelschap, maar na onenigheid in 1863 splitsten ze zich op in Harmonie Sint-Michael (de Geiten) en de Koninklijke Harmonie (de Bokken).

De Grote Hegge

Aan de zuidzijde van Thorn liggen de Maasplassen. De plas de Grote Hegge is in gebruik bij zeilers en surfers. Tevens is er ook een dagstrand.

Restaurants in Thorn

  • Restaurant Pannenkoekenhuis;  Hoogstraat 6, Thorn
  • Kasteelhoeve de Grote Hegge;  Waterstraat 9, Thorn
  • Restaurant Oad Thoear;  Steegputstraat 2,  Thorn
  • Eetcafe de koninklijke Harmoniezaal;  Bogenstraat 8,  Thorn 

Informatie & Tips uit Thorn

  • Mogelijkheid om een wandeling te maken door Thorn onder begeleiding van een Gids. 
  • In het museum Het Land van Thorn zijn tal van tentoonstelling het hele jaar door.

Uw groepsreis in Limburg geheel op maat

Uw reisspecialist maakt uw groepsreis in Limburg geheel op maat. Uw beleving begint al met een persoonlijk gesprek onder het genot van een drankje en een stuk Limburgse vlaai. We ontvangen u in een gepaste spreekkamer waar u maximale privacy geniet. Gedurende dit gesprek bespreken wij al uw wensen en de mogelijkheden. Uiteraard is dit ook op afstand mogelijk.