Welkom Limburg

Wittem, dorpje met kasteel en klooster

Wittem gelegen tussen Maastricht en Vaals vormt samen met Gulpen de gemeente Gulpen - Wittem. Wittem dankt zijn faam vooral aan het Redemptoristenklooster. Het heeft een prachtige kloosterbibliotheek voor exposities en voorstellingen, waar gelovigen de heilige Gerardus vereren. Het is een echt bedevaartsoort. Maar als u het dorp uit wandelt, de glooiende akkers op; dan begrijpt u meteen waarom Wittem altijd al een “heerlijkheid” genoemd werd.

Zowel klooster als kasteel nodigt de deelnemer aan een groepsreis naar Limburg uit om nader kennis te maken.

Bezienswaardigheden

Klooster Wittem

Het Redemptoristenklooster van Wittem is een 18e-eeuws klooster in de heuvelachtige streek in Zuid-Limburg. Na de zaligverklaring van de redemptorist Gerardus Majella in 1893 ontwikkelde Klooster Wittem zich tot een drukbezocht bedevaartsoord.Het redemptoristenklooster omvat naast het kloostergebouw een kerk, een grafkelder, een kloostertuin met kapellen en in het kloostergebouw een authentieke kloosterbibliotheek en een religieuze boekhandel. De kloosterkerk vertoont de rechthoekige en ronde vormen van de barok. De schilderingen die Charles Eyck voor 1940 aanbracht passen goed in het interieur met elementen uit de 17e en 19e eeuw. De jongste toevoegingen aan het gebouw zijn een ronde koepelkapel (ca 1850) en een devotiekapel (1961).  

Gerardus Majella

Het beeldje 'De Gerardus Majella' in Wittem (1726-1755) trekt een geschiedenis met zich mee. Gerardus was een redemptorist uit het Italië, die zieken genas en armen terzijde stond. In 1904 werd hij heilig verklaard.

Wittemermolen van Wittem 

Wittemermolen, die gebouwd is 1835. Een monumentale watermolen, met een inpandig waterrad, gelegen op de Zinzelbeek, een zijtak van de Selzerbeek, in een natuurlijke en landschappelijk waardevolle omgeving. 

Kasteel Wittem

Oorspronkelijk was het kasteel in Wittem een sterke burcht en was omgeven door grachten. Daarvan is nog maar een deel aanwezig. In de bloeitijd telde het kasteel zeven torens. Nu resten van het gebouw, waarin een hotel is ondergebracht, nog twee vleugels en een hoektoren. Vleugels en toren hebben een middeleeuwse kelderverdieping, een hoofdverdieping, nog twee verdiepingen en een zolder. Het slot is in de loop der tijden door verschillende adellijke families bewoond: de heer van Valkenburg en 's-Gravenvoeren, de heren en de graven van Wittem. Graaf Ferdinand van Plettenburg verwierf in 1722 de vrije heerlijkheid Wittem een stichtte er een klooster. Dit klooster werd bewoond door Kapucijnen. In 1835 vestigden zich Redemptoristen in het kloostergebouw.Het kasteel is sinds 1958 in gebruik als exclusief hotel-restaurant.

Kasteel Wittem

Hotels in Wittem en omgeving

Restaurants Wittem

  • Brasserie Du Chateau; Wittemer Allee 20,Wittem
  • Restaurant Les Aromes; Botterweck 3, Wittem
  • Hotel Restaurant Kasteel Wittem; wittemer Allee 3
  • Hotel Restaurant Beukenhorst; Rijksweg 8, Wittem 

Informatie & praktische tips uit Wittem 

► Kunstdagen Wittem; gedurende twee weken in Wittem. Speciaal voor liefhebbers van kamermuziek en kunst. Dit is gedeeltelijk in de bibliotheek van het St. Gerardusklooster.
► Verschillende wandel- en fietsroutes verkrijgbaar via het VVV kantoor
► Jaarlijks trekt het klooster vele groepen bedevaartgangers uit de streek en uit binnen- en buitenland doen per touringcar tussen mei en oktober Wittem aan voor een dagprogramma dat in het teken staat van de verering van Gerardus Majella.

Uw groepsreis in Limburg geheel op maat 

Uw reisspecialist maakt uw groepsreis in Limburg geheel op maat. Uw beleving begint al met een persoonlijk gesprek onder het genot van een drankje en een stuk Limburgse vlaai. We ontvangen u in een gepaste spreekkamer waar u maximale privacy geniet. Gedurende dit gesprek bespreken wij al uw wensen en de mogelijkheden. Uiteraard is dit ook op afstand mogelijk. 

Informatie

www.vvvzuidlimburg.nl

Welkom in Limburg