Welkom Limburg

Het is een kwestie van geduld..

'Rustig wachten op de dag, dat heel Holland Limburgs lult...'

Met dit dreigement bestormde begin jaren negentig Limburgs populairste (dialect) groep Rowwen Heze de nationale hitlijsten en schudde de rest van Nederland wakker.

Identiteit

In Limburg is zingen in het dialect – mede door de carnavalsmuziek – van oudsher geliefd. Spreken in het dialect eveneens. Wie het gewend is te spreken, drukt zich daar het best in uit. Vooral in de jaren zeventig kwam het echter in het zuiden provincie steeds meer in zwang zich in het Nederlands te bezigen. Het zou beter overkomen en beter zijn voor de algemene ontwikkeling, vooral voor de nieuwe generaties. Op een zeker moment ontstond er een tegenactie: een bewustzijn van de eigen identiteit, herwaardering voor de eigen spraak en de importantie van het behoud ervan. Tegenwoordig is ‘de moedertaal’ populairder dan ooit en werkt het niet meer stigmatiserend om het te spreken. Het staat voor verbondenheid en bevat een element van nostalgische hunkering naar vroeger, toen het leven nog minder gejaagd was. Terwijl globalisering voorschrijdt en Europa toch steeds meer een wordt, is een opleving van de regionale cultuur – muziek, literatuur, theater – merkbaar, alsof er angst bestaat dat het anders voorgoed verdwijnt.

Mozaïek

Sinds 1997 is het Limburgs officieel als streektaal erkend. Hierdoor verplicht de overheid zich tot het beschermen en aanmoedigen van het gebruik van de taal. Het Limburgs kent min of meer dezelfde afstamming als het Nederlands en Duits. Ruim 75% van de ruim 1,1 miljoen inwoners van Limburg beheerst en spreekt de taal.
Elke plaats heeft zijn dialect. Terwijl de Kerkradenaar een woordenschat heeft die veel lijkt op het Duits, staat het vocabulaire van de Maastrichtenaren nog onder invloed van de Franse bezetters van twee eeuwen geleden. Onderling kunnen de Limburgers elkaar wel verstaan, al lukt dat veel beter in steden en dorpen in de noord- zuid richting, omdat de invloed van buitenaf hier een stuk minder is dan in het oost- westen.

Volkslied

Welk provinciaal volkslied is bekender dan Waar in het bronsgroen eikenhout? Het Limburgse lied stamt uit 1909. Dit leidt wordt nog veel gezongen in Limburg en vooral bij basisscholen die op sportkamp gaan.

Toerist

Dit mozaïek aan tongvallen vormt echter geen belemmering voor de toerist die naar Limburg vertrekt. Integendeel, het verleent de meest exotische provincie van Nederland juist die extra jus. Daarbij ( en ter geruststelling): ze spreken ook ‘Hollands’!

Welkom in Limburg