Welkom Limburg

Smullen in Limburg

Welkom in Limburg

Limburg staat bekend om zijn Bourgondische gastvrijheid. Dat betekent een hartelijk welkom en een vriendelijke bediening in de restaurants en lekker smullen van de vele producten van eigen bodem.

Award

In 1998 sleepte Limburg de ‘Regional Flavours of Europe Cup’ in de wacht, het predicaat voor smaakvolste regio van Europa. Een dergelijke onderscheiding krijg je natuurlijk niet zomaar, die moet je verdienen. De Limburgers doen er ook alles om hun gasten te behagen en te verwennen.

Vlaaien

Het begint al met die weelderige keuze aan versgebakken vlaaien. Kersen, appel, pruimen, abrikozen en peren, vruchten van de hoogstambomen die in april vooral in Zuid-Limburg zo prachtig in bloei staan. Daarnaast zijn er kruimelvlaaien, vlaaien met aardbeien, bramen, kruisbessen, bosbessen, rijst en boter en er schijnt zelfs wortelenvlaai te bestaan!

Kroet

Kroet is zoetzuur en plakkerig, maar heerlijk om ergens op te smeren. Al meer dan 150 jaar wordt deze stroop met miljoenen liters in Limburg bereid. Een behoorlijk deel daarvan reist in fleurige blikken als ‘heimweeproduct’ naar gemigreerde Limburgers in Canada en Australië.
Deze appel, peren of suikerbietenkroet combineert verrukkelijk met de Limburgse kaas Rommedoe, een rijp zacht schimmelstinkkieske, waarbij je je vooral niet moet laten wegjagen door de reuk, omdat je dan de overheerlijke smaak ook niet leert kennen.

Overzicht van Limburgse specialiteiten

Limburgs zoorvleis: runderpoulet met peperkoek, azijn en veel sjalotjes
Mestreechs vleis: kalfspoulet met gedroogde zwarte pruimen
Kniënsbats in het zoor: konijnenbout, laurierbladeren, stroop en azijn
Soepen: pittige mosterdsoep, geurige preisoep en biersoep
Riefkook: de Limburgse rösti en vroegere armeluiskost gemaakt van bloederige, rauwe aardappelen, een ei, boter, uitjes en wat bloem. Goudbruin en knapperig gebakken is het alsof er een engeltje…
Champignons: smaken heerlijk bij vleesgerechten
Asperges: worden traditioneel geserveerd met ei en ham, maar ook in contails, salades, soep, bladerdeeg, zelfs in ijs en likeur.

Verder zijn er nog speciale eigen gemaakte Limburgse dranken als Bier, wijn en jenever.
Deze zijn ook zeker het proberen waard!
 

Welkom in Limburg