Welkom Limburg

Mergelgrotten Valkenburg

De Mergelgrotten in Valkenburg zijn een van de trekpleisters van Limburg. Mergel is een ander woord voor zachte kalksteen. Mergel is lichtgeel, wit of lichtbruin en bestaat bijna helemaal uit splinters van dieren die hier miljoenen jaren geleden geleefd hebben. Het gangenstelsel is zeventig kilometer lang en bevindt zich op veertig meter diepte.

Kijk hier voor de grotten in de Sint Pietersberg, te Maastricht.

Excursiemogelijkheden 'grotten' Valkenburg

Mergelatelier Aarts Workshop

Mergelsteen uit de grotten van Valkenburg wordt verwerkt tot unieke souveniers, relatiegeschenken voorzien van bedrijfs- logo of tekst, wapenschilden, gravures, beelden en naamplaten (klaar terwijl u wacht).

Mergelwinning gebeurt nog steeds. Met een bezoek aan de werkplaats krijgt u een educatieve videofilm over het blokbreken en de verwerking van de mergelsteen. Een workshop waar u ook zelf uw creativiteit kunt tonen. Uw mergelstukje mag u mee naar huis nemen, materiaal wordt ter beschikking gesteld.

Gemeentegrot Valkenburg

De gemeentegrot geeft een boeiend overzicht van kunstuitingen en levensomstandigheden van talloze generaties van mensen. U vindt er muurschilderingen waaruit u het verleden kunt proeven. U vindt er ook de restanten van wat de opgejaagde mens bouwde in de grot. In de tijd van de koude oorlog is een echte atoomschuilkelder aangelegd. Ervaar dit mysterieuze, duistere doolhof onder leiding van een gids.

Fluweelengrot Valkenburg

De Fluweelengrot is een van de oudste ondergrondse gangenstelsels in Zuid-Limburg. Van oorsprong is het een prehistorische zeebodem. In deze oeromgeving wonnen nijvere blokbrekers eeuwenlang mergel voor de bouw van huizen, kerken en kastelen. Volg de flakkerende lamp van de gids en geniet van de legendes, anekdotes, diepe duisternis en serene stilte. Bewonder de vele schitterende houtskoolschilderingen, vreemde sculpturen en geheime schuilplaatsen, waaronder een prachtige 18e eeuwse schuilkapel en de herinneringen aan de Amerikaanse bevrijders uit WOII.

Steenkolenmijn

Op zoek naar het zwarte goud. De allerlaatste in Nederland! Beleef die harde, indrukwekkende tijd en proef de sfeer van toen! Ontdek de wereld van de mijnbouw in een mysterieuze ondergrondse omgeving. U ziet uniek filmmateriaal over de Limburgse mijnbouw. Een ex-mijnwerker vertelt u zijn verhaal tijdens een rondleiding door de mijn.

Valkenburgse katakomben

Onder leiding van de beroemde architect Dr. Cuypers (de architect van o.a. het centraal station en het Rijksmuseum te Amsterdam) werden aan het begin van de vorige eeuw delen van de belangrijkste Romeinse katakomben uiterst zorgvuldig gekopieerd in een der mergelgroeven van Valkenburg.
Niet alleen de gangen met grafnissen en grafkamers, maar ook de schilderingen en beeldhouwwerken werden met grote nauwkeurigheid tot in de kleinste details nagemaakt. 

Dit monument met zijn ontelbare graven, fraaie onderaardse architectuur en vroeg-christelijke kunst. Wat in Rome in vele katakomben in de eindeloze uitgestrektheid van gangen en trappen moet worden opgezocht, is in Valkenburg in een relatief kort bestek bijeengebracht.  

Grotbiken

Mountainbiken door de mergelgrotten? Ook dit is mogelijk in Valkenburg. Deze unieke, 10 kilometer lange, ondergrondse mountainbiketocht is een belevenis apart! Deze voert u door een grottenstelsel langs diverse mooie plekjes.

C&O Travel verzorgt rondleidingen in de gangenstelsels van de grotten.

Welkom in Limburg