Welkom Limburg

Kerkrade Parkstad Limburg

Gemeentehuis, Markt in Kerkrade
Klankstad Kerkrade klinkt bij de kenners als muziek in de oren. Het is een muziekstad ten voeten uit. Zo wordt er eens in de vier jaar het terugkerend Wereld Muziekconcours georganiseerd en ieder jaar wordt er het Orlando festival gehouden.

De gemeente Kerkrade grenst aan Duitsland en ligt tussen Landgraaf en Heerlen in. De historie van Kerkrade begint al met de stichting van het klooster Rolduc (1104), het grootste kloostercomplex van Nederland. De Miljoenenlijn (de lijn heet zo omdat ze bij de aanleg destijds twaalf miljoen gulden heeft gekost) brengt de stoomtrein ook naar Kerkrade.

Bezienswaardigheden Kerkrade Parkstad Limburg

GaiaPark

GaiaPark Kerkrade Zoo opende in 2005 haar deuren. Het is het eerste dierenpark dat volledig in de 21e eeuw is ontworpen en gebouwd. Het resultaat is dan ook bijzonder: weidse vergezichten, een overweldigende natuurbeleving, ruime dierverblijven, spannende architectuur en een gevarieerde diercollectie. Dit alles in het Limburgse heuvellandschap. Dichterbij de natuur kunt U in een dierentuin niet komen.

Discovery Center Continium

Discovery Center Continium, voorheen Industrion, is hét provinciaal museum voor industrie en samenleving. Het vertelt de geschiedenis van mensen en machines in de afgelopen 150 jaar. Via een chronologische route kan men een kijkje nemen in het leven van vroeger. Het brengt de industriële en maatschappelijke ontwikkeling van Limburg en de omringende landen in beeld.

Stoomtreinverbinding

Sinds april 1995 rijdt er een stoomtrein tussen de stations Kerkrade-Centrum en Schin op Geul. Deze wordt beheerd door de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM). Het baanvak Kerkrade-Centrum - Simpelveld maakt deel uit van het miljoenenlijntje (de aanleg van het lijntje in 1911 heeft één miljoen gulden per km gekost).

Botanische tuin

De in 1939 in de wijk Terwinselen als Engelse landschapstuin aangelegde schitterende botanische tuin is een van de 15 botanische tuinen die Nederland rijk is. De botanische tuin is gecombineerd met natuur- en milieu educatie. Tijdens de zomermaanden biedt de tuin een sfeervol decor voor concerten, tentoonstellingen en inspiratie voor schilders. Bij het in de tuin gevestigde informatiecentrum kunnen bezoekers, scholen en andere groepen terecht voor alle vragen over de tuin, de natuur en het milieu in de ruimste zin. Verder zijn rondleidingen, cursussen, lessen etc. mogelijk.

Gaiapark - ZLSM, Kerkrade

Evenementen in Kerkrade

Wereldmuziekconcours - WMC

Het Wereldmuziekconcours is een internationaal muziekfestival dat vierjaarlijks in Kerkrade wordt gehouden. Laatst gehouden festival juli 2009.

Orlandofestival

Het Orlandofestival is een jaarlijks terugkerend evenement waaraan Kerkrade de naam "Klankstad" ontleend. Dit topevenement van kamermuziek staat nationaal en internationaal in hoog aanzien.

Wandelroutes Kerkrade

Wormdal

Het Wormdal is een prachtig natuurgebied tussen het Nederlandse grondgebied Eygelshoven en Rimburg en Herzogenrath en Übach Palenberg in Duitsland.
De bossen en graslanden van het Wormdal liggen langs de snelstromende beek de Worm.

Er zijn vele wandel- en fietsroutes voor dit natuurgebied. De gemeenten Kerkrade, Landgraad, Übach-Palenberg en Herzogenrath hebben de zogenaamde Wormdalroute/Wurmtalroute ontwikkeld.

Winkelen in Kerkrade

Hartje Kerkrade heeft enkele jaren geleden een opwaardering ondergaan. De winkelstructuur werd verbeterd en compacter. Het aanbod is veelzijdiger en de uitstraling heeft over de hele linie meer kwaliteit gekregen. Nieuwe centrumvoorzieningen zijn gepland rondom Mozart-/Van Beethovenstraat en Orlandopassage/ Oranjeplein. De sfeervolle markt, met diverse horecagelegenheden, maakt Kerkrade aantrekkelijk voor toeristen en dagjesmensen.

Kasteel Erenstein - WMC - Rolduc, Kerkrade

Openbaar Vervoer

In en rondom parkstad is vrijwel alles met het openbaar vervoer te bereiken. Er zijn verschillende trein- en busverbindingen mogelijk om alles wat Kerkrade U te bieden heeft te bezoeken.
Voor de meeste attracties en bezienswaardigheden is een bushalte gelegen.

Uw groepsreis in Limburg geheel op maat

Uw reisspecialist maakt uw groepsreis in Limburg geheel op maat. Uw beleving begint al met een persoonlijk gesprek onder het genot van een drankje en een stuk Limburgse vlaai. We ontvangen u in een gepaste spreekkamer waar u maximale privacy geniet. Gedurende dit gesprek bespreken wij al uw wensen en de mogelijkheden. Uiteraard is dit ook op afstand mogelijk.

Informatie

www.vvvzuidlimburg.nl

Welkom in Limburg