Welkom Limburg

Wegwijs in Limburg met praktische tips

Limburg trekt ieder jaar meer toeristen uit binnen- en buitenland. De regio is zowel over de weg als per spoor uitstekend te bereiken en dankzij het uitgebreide wegennet en prima openbaar vervoer in de streek kost het nooit veel tijd om ergens te komen. De steden als Maastricht en Roermond maar ook de fraaie natuur en de vele plaatselijke activiteiten in de rest van de regio lokken veel bezoekers.

De belangrijkste zaken en tips hebben wij op een rij gezet.

Voor uw vertrek

Wanneer gaan?

Limburg is een bestemming voor elk jaargetijde. U kunt het hele jaar door terecht in hotels, restaurants en attracties, al houdt het deel ervan wel een winterstop. Het hoogseizoen valt tussen Pasen en de herfstvakantie. In april/mei, wanneer de bomen in de bloei staan en vooral in Zuid-Limburg in een bloesemparadijs verandert, kan de toeloop voor wandelaars, fietsers en autorijders zeker in het weekendeinden hoog oplopen. Van Juni tot en met september is het vooral bij de Maasplassen in Midden-Limburg en het Heuvelland heerlijk vertoeven.
Wanneer u daar heen wilt gaan is het raadzaam om een accommodatie te boeken, rond die tijd is het namelijk heel druk.

Hoe is het weer?

Doorgaans is het in Limburg in de zomer wat warmer en ’s winters wat kouder dan in de rest van Nederland. Limburg neemt een bijzondere plaats in wat betreft het klimaat. De Heuveltoppen, plateaus, lossgronden, rivier- en beekdalen in het zuiden en de zandgronden in het midden en noorden van de provincie hebben allemaal hun eigen microklimaat. Dat leidt vaak tot verschillen in het weer. De Vaalserberg met een top van 322,5 meter boven NAP is het hoogste en tevens regenrijkste punt van Nederland, en wellicht ook het groenste. Doordat Zuid-Limburg zich aan de noordzijde van de Ardennen bevindt en een ‘fohn’ zorgt soms voor hogere temperaturen in het zuiden dan in de rest van de provincie. In de winter is het gebied meestal bedekt met sneeuw en dit levert prachtige plaatjes op.

Wat gaan we doen?

Voor een actueel overzicht van eenmalige evenementen en tijdelijke exposities in uw plaats van bestemming kunt u terecht bij de plaatselijke VVV of via www.vvv.nl maar ook op www.holland.com voor actuele informatie.

Tijdens uw verblijf

Persoonlijke veiligheid

Overal waar toeristen komen, zijn dieven en zakkenrollers actief. Wees daarom alert en neem de volgende veiligheidsmanregelingen:

 • draag uw portemonnee niet in uw rechterzak
 • zet uw tas niet open naast u neer
 • neem uw tas mee als u naar het toilet gaat
 • laat geen spullen zichtbaar achter in auto of hotel liggen. In veel hotels kunt u een kluisje gebruiken of spullen van waarde bij de receptie afgeven.
 • mijd in het donker onverlichte plekjes en parken, (stille) straten en stations
 • neem niet teveel contant geld mee

Alarmnummers

Het landelijke alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance is 112(gratis).
Voor minder dringende zaken kunt u contant opnemen met het nummer 0900-8844, dit is van het dichtstbijzijnde politiebureau. Heeft u pech met de auto dan kunt u dag en nacht de ANWB Wegenwacht bellen op het nummer: 0800-0888.

Verlies en Diefstal

Bent u spullen van waarde kwijtgeraakt door verlies of dienstal, meld u dan binnen 24 uur op het politiebureau.

Communicatie en geldzaken

Telefoneren

De groene telefooncellen van KPN vindt u op straat, in postkantoren en buiten de NS-Stations. De blauw-oranje cellen van Telfort staan in stationshallen, op perrons en soms buiten de stations.
Wanneer u niet in het bezit bent van een creditcard of chipknip kunt u telefoonkaarten kopen bij de GWK-kantoren, tabakswinkels en postkantoren (alleen KPN). Telefoonnummers opvragen kunt u bij 118 ( een nummer per keer) of 0900-8008.

Banken

Banken en postkantoren zijn over het algemeen geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. Sommige banken zijn ook de plaatselijke koopavond geopend en soms ook wel op zaterdag. Bij de geldautomaten kunt u gewoon 24 uur terecht.

Post

De meeste postkantoren zijn op werkdagen open van 09.00 tot 17.00 uur, sommige ook op zaterdag tot 13.00. U kunt er behalve voor postzegels ook terecht om geld of cheques in te wisselen, geld op te nemen, belangrijke of urgente poststukken aangetekend, verzekerd of per TNT-koeriersdienst te verzenden en om te bellen en te faxen.

Diensten

Een fiets huren

Wanneer u een fiets wilt huren kunt u de gemeente terecht bij het NS-station of de plaatselijk VVV. Hier kunt u ook uw fiets tegen betaling bewaakt stallen.

Een auto huren

Raadpleeg de website van bekende autoverhuurbedrijven als Avis, Budget of Europcar of het mogelijk is om in Limburg een auto te huren.

Avis: www.avis.nl  algemeen telefoonnummer: 0800-235 2847
Budget: www.budget.nl  algemeen telefoonnummer: 0900-1576
Europcar: www.europcar.nl  algemeen telefoonnummer: 0900-0540
Maastricht autoverhuur tel: 043-3259999

Parkeren

In steden moet u betalen om te kunnen parkeren. Hoe dichter bij het centrum hoe duurder, daardoor kan het parkeergeld flink oplopen. Wanneer u naar het centrum gaat, kunt u het beste een parkeergarage opzoeken. Het is aan te raden om de chipknip of bankpas voor het parkeren op te laden, dan hoeft u niet steeds munten op zoek te hebben. Op steeds meer locaties kunt u tegenwoordig met uw chipknip betalen.

Veiligheid & Gezondheid

Medische hulp

Hebt u een huisarts of randarts nodig of moet u zelfs naar het ziekenhuis: in uw accommodatie of bij de VVV kunt u informatie krijgen over wie dienst heeft en waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gevestigd is.

Weer

Houd rekening met uw huidtype en bouw het aantal minuten dat u in de zon zit langzaam op. Vermijd langdurige blootstelling tussen 12.00 en 15.00 uur. Ga nooit onbeschermd de zon in. Zeker langs de waterkant is de kracht van de zon, door de weerkaatsing van het licht, feller dan elders. Draag zelf, maar zeker de kinderen, altijd een pet en trek ze een T-shirt aan. Breng regelmatig, zeker om de 2uur, een zonnebrandmiddel aan met minimaal factor 12. na het zwemmen moet u het product opnieuw aanbrengen. Vergeet niet om veel water te drinken.

Medicijnen

Voor pijnstillers en andere middelen tegen kleine medische problemen kunt u bij de drogist terecht. Met doktersrecepten gaat u naar de apotheek. De meeste gemeentes hebben een apotheek die dag en nacht geopend is.

Reizen met een handicap

Veel attracties, hotels en restaurants zijn goed toegankelijk voor tolstoelgebruikers en beschikken tevens over een invalidentoilet. Alleen in oude gebouwen kan dit soms problemen opleveren. U kunt het beste vooraf even bellen om de mogelijkheden te bespreken. Reist u per trein, dan kunt u in de NS- folder Gehandicapten lezen welke stations voorzieningen hebben voor rolstoelgebruikers. Heeft u toch aparte assistentie nodig, dan kunt u op werkdagen bellen met het Nederlands Bureau Assistentieverlening Gehandicapten. Tel:  030-2357822

Media in Limburg

Voor uitgebreid nieuws over hun provincie zijn de Limburgers aangewezen op de regionale media. In heel Limburg zijn dagelijks de publieke zenders L1 TV en L1 radio te ontvangen.

De landelijke dagbladen zijn overal verkrijgbaar en de landelijk tv- en radiozenders overal te ontvangen. Regionale dagkranten zijn:                                                                                                                                      

 • Dagblad de Limburger
 • Limburgs Dagblad.

Regionale weekkranten zijn:

 • Limburger
 • Weekbladpers
 • De Trompetter
 • Zondagsnieuws.

Bij diverse VVV’s kunt u tijdens het hoogseizoen gratis plaatselijke of regionale kranten krijgen. Hierin vindt u informatie over evenementen, markten, tentoonstellingen en activiteiten. 

Reisinformatie

Limburg is niet alleen prima bereikbaar over de weg of via het spoor, maar ook door de lucht.
Even ten noorden van de provinciehoofdstad ligt Maastricht Aachen Airport. Van Schiphol vertrekken dagelijks vluchten naar deze regionale luchthaven. Verreweg de meeste mensen gaan met de auto of trein naar Limburg. De autosnelweg A2 voert van het westen en midden van het land via ’s Hertogenbosch en Eindhoven naar Limburg.

Meer algemene informatie

Naakstranden in Limburg

Dagstrand Oost-Maarland en Pietersplas tussen Maastricht en Eijsden ( Zuid-Limburg); Oolderplas in Ool, gemeente Roermond in Midden Limburg en Mookerplas tussen Mook en Gennep (Noord-Limburg).

Kinderen

Hotels en restaurants zijn doorgaans kindvriendelijk. Niet overal treft u faciliteiten voor verschonen aan. Informeer hiernaar als u een kamer reserveert. Bezoekscentra en musea hebben meestal speciale programma’s voor kinderen.

Honden

In de meeste natuurgebieden bent u welkom met een hond. Zo niet, dan staat er op het toegangsbord een pictogram van een hond met een streep erdoorheen. In Nationale Parken mag uw hond vaak alleen aangelijnd mee naar binnen.

Toiletten

Openbare toiletten vindt u in hotels, restaurants, cafés en bij attracties en stations.

Reducties

Bij veel attracties kunt u korting krijgen. Kinderen tot drie jaar morgen doorgaans gratis mee naar binnen en kinderen tot twaalf jaar krijgen korting. Met CJP en seniorenkaart krijgt u tevens korting. Met een museumkaart (MJK) mag u bij aangesloten musea gratis naar binnen. Heeft u een MJK-logo op uw NS-kaart en Rabobank-pas, dan bedraagt de reductie in dat geval 50%. Voor groepen vanaf vijftien personen gelden aangepaste tarieven.

Voor meer informatie kunt u vinden op de volgende manieren:

Websites

Belangrijke telefoonnummers

 • 112  Noodgevallen politie,brandweer en ambulance
 • 0900-8840 Politiebureau
 • 0900-0888 ANWB
   

Welkom in Limburg