Welkom Limburg

Folklore en volksvermaak in Limburg iets wat u niet wilt missen!

Carnaval in Limburg

Van noord naar zuid, overal in Limburg wordt in februari/maart carnaval gevierd. Optochten en straatfeesten bepalen dit gebruik. Voor een groot aantal Limburgers begint het volksfeest al ongeveer vier maanden eerder, op de elfde van de elfde, als op veel plaatsen officieel het nieuwe Vastenavondseizoen ingeschoten wordt.

Er is echter ook sprake van een carnavalsseizoen, dat op 11 november (de elfde van de elfde) om 11:11 uur begint. In Nederland wordt deze start van het seizoen in iedere carnavalvierende stad of dorp met een zekere ceremonie gevierd. In Maastricht vindt op die dag een grote manifestatie plaats die in 2008 ongeveer 30.000 bezoekers trok. Het getal 11 is van oudsher het getal van de dwazen en narren en duikt veel op in het Rijnlandse en Limburgse carnaval

Er worden optochten gehouden met praalwagens, georganiseerd en gemaakt door de carnavalsverenigingen, soms met een bepaald thema. Ook zijn er feesten in de plaatselijke horecagelegenheden zoals cafés, kroegen en vereningsgebouwen, waar het bier dan (soms) rijkelijk vloeit en waar wordt gedanst (gehost) op muziek die speciaal voor dit doel is geschreven, de carnavalskrakers. In Brabant geschreven in het Nederlands of het Brabants dialect en in Limburg in de Limburgse (streek)taal.

St. Joepmarkt

In het centrum van Sittard vindt jaarlijks de St. Joepmarkt plaats.
Deze jaarmarkt met een lengte van 5 km biedt ruim meer dan 450 kraampjes waar antiek, kleding, eetwaar, bloemen etc. te koop worden aangeboden.
Tevens zijn er tentoonstellingen, muziek van oude ambachten, zoals klompen maken en glasblazen.

Oud Limburgs Schuttersfeest

Het Oud Limburgs Schuttersfeest, afgekort OLS, is een jaarlijks festijn waarbij vrijwel alle schutterijen uit Nederlands en Belgisch Limburg samenkomen. Meer dan 160 schutterijen doen mee aan het OLS. Het is het grootste cultuurhistorische evenement van de beide Limburgen met tienduizenden bezoekers.

De wedstrijd

Op het OLS treden de schutters aan in zestallen. Tijdens dit feest is het doel geen houten vogel, maar moeten zoveel mogelijk bolletjes in een raamwerk worden afgeschoten. Wie de meeste raakt, mag zich de koning noemen. De schutterij die wint mag het volgende OLS organiseren.

Bij het OLS gaat het niet alleen om het schieten, maar zeker ook om de uitmonstering. De keizers- en koningsparen, bielemannen en sappeurs, vaandeldragers, muziekanten en marketentsters, de prachtige kostuums die ze dragen vormen een bont geheel in de wel drie uur durende parade die aan het schietfestijn voorafgaat. Er worden dan ook punten toegekend aan onder andere het mooiste keizerspaar en de beste vaandeldrager.

Welkom in Limburg