Welkom Limburg

Culinair genieten in Limburg

De inwoners van Zuid-Limburg staan bekend als genieters van al het goede dat het leven te bieden heeft. Zij worden dan ook vaak Bourgondiërs genoemd. Heerlijk eten en genieten op (verwarmde) terrasjes staan voorop en dat wordt met de paplepel ingegoten. Als bezoeker van Limburg zult u dit zeker merken.

Culinaire rondleidingen en excursies

Diverse bierbrouwerijen

In het Gulpener Bierhuys staat bier centraal. U kunt er een excursie door de brouwerij maken, verschillende bieren proeven en een smaakvolle maaltijd gebruiken, die met bier is bereid.

In Wijlre, bij de Brand Bierbrouwerij en het bijbehorende brouwerijmuseum ervaart u tijdens een brouwerijbezoek het echte Brandgeveul.

In Valkenburg aan de Geul kunt u tijdens de lekker Leeuw Bier Tocht al wandelend door het centrum genieten van speciaalbieren van brouwerij De Leeuw.

Bourgondische genieten Roermond

Uw dag begint in het centrum van Roermond waar u aan het beroemde Marktplein van een high tea geniet. De high tea begint met een Kir Royal (Champagne cocktail), waarna alle andere lekkernijen voorbij komen. Daarna wordt u een uitgebreide wijnproeverij aangeboden in een eeuwenoude wijnkelder. U drinkt 8 verschillende bijzondere wijnen, waarbij ook stokbrood met Hollandse kazen niet zal ontbreken. Uw Bourgondisch dagje in Roermond wordt afgesloten met een overheerlijk 3-gangendiner in het centrum van de stad.

Een dagje genieten van de culinaire kant van Maastricht

Voor de fijnproevers onder ons is er het Culinair Maastricht arrangement. Zet zelf de koksmuts op en bereid uw eigen diner! U begint met een stadswandeling en eindigt bij een kookstudio, waar u zelf de koksmuts opzet tijdens een workshop tapas maken. Hierbij zijn ook de drankjes inclusief. De tapas die u maakt gebruikt u later voor uw eigen tapasdiner.

Streekspecialiteiten Limburg

Wat is de overeenkomst tussen vlaai, mosterd, livar vlees, asperges, stroop en bier? Het zijn allemaal streekproducten uit Zuid-Limburg. De meeste streekproducten worden nog op ambachtelijke wijze gemaakt, met respect voor traditie en liefde voor het vak. Wie meer wil weten over de geschiedenis, natuurlijke ingrediënten en bereidingswijze van deze streekproducten, kan terecht in de vele streek- en boerderijwinkels.

2 voorbeelden van winkels

 • De Auw Stoof Confits in Ulestraten. Hier worden op ambachtelijke wijze confituren, compotes, geleien, stropen, tapenades en fonds vervaardigd en op eigen wijze veredeld. Zo blijft de natuurlijke smaak behouden, zonder kunstmatige toevoegingen.
 • In Meerssen bij ’t SMAAKwinkelke zullen uw smaakzintuigen zeker geprikkeld worden bij het proeven van de eigengemaakte pesto’s en tapenades of de ambachtelijke broden gemaakt van biologisch meel.

Lekkernijen op recept

Hier vindt u een klein overzicht van restautants met haar verschillende recepten die Limburg te bieden heeft. Let op! dit is een kleine opsomming, er zijn er veel meer!

Chateau St. Gerlach

Culinair genieten bij Chateau St. Gerlach in Zuid-Limburg.Culinair genieten arrangement bij Chateau St. Gerlach in Valkenburg aan de Geul / Maastricht. In dit 5-sterren tophotel kunt u zich culinair laten verrassen. Met uw geliefde een romantisch weekendje weg of even een paar dagen er tussen uit.

kleine greep uit de menukaart

 • ‘Jambon persillé’ gemaakt van het Livarvarken geserveerd met Griekse uitjes en gemengde sla
 • Limburgse hoenderfilet met geurige saus van dragon uit de tuin en krokante polenta
 • Gebraden Geuldallamsrug met gevulde aardappel en gebraiseerde lamschouder met luchtig
  aardappelschuim 
 • Ingendael Freeze’ gemaakt van mascarpone crème, koffie granité, vanille ijs en Ingendael siroop

Kasteel Erenstein, te Kerkrade

 • Dun gesneden eendenborstfilet met een paté van eendenlever tussen Limburgs roggebrood, Roquefort ijs en jam van kersen uit eigen boomgaard.
 • Gebakken speenvarkenracks met Limburgse mosterd tagliatelle, stoof van varkensnek ingerold in paksoi en jus van grelot ui en honing.
 • Assortiment van verschillende streekkazen geserveerd met noten-kaneelbrood en huisgemaakte Limburgse appelstroop.
 • Rouleaux van gelei van Limburgse aardbeien gevuld met hangop, een lolly van witte chocolade en een milkshake van basilicum

Herberg de Smidse, te Epen

 • Boulettes Liegoises: warme gehaktballen ‘van de mam’ in stroopsaus
 • Limburgse Rommedoe Taartje van gerookte forel met dille-roze pepertjes crème
 • Salade met gegrilde, gerookte Mechelse Hoenderfilet en pompoen peren chutney In boeren boter gebakken Gulpener forel met amandeltjes
 • Limburgse asperges met truffelomelet van eigen kippen (dit is een vegetarisch gerecht)

Restaurant Davanti, te Valkenburg

 • Zacht gegaard en gemarineerd Livar-buikspek, crème van doperwten, schuim van mint
 • Geuldallam met gefrituurde asperges, lauwwarme salade van witte en groene asperges, saus
  Gremolata
 • Zacht gegaarde schouder van het Gallowaykalf uit Schin op Geul, gerookte krieltjes, rode biet, spruitjes (groentes uit St. Pieter)
 • Filet van Bommerig Hoender (Mechelen), volaille van de Bommerig Hoender, prakaardappel met
  groene kruiden, seizoensgroente.

Natuurlijk heeft Limburg op Culinair gebied nog meer te bieden. U kunt bij ons altijd terecht voor vragen of meer informatie!

Welkom in Limburg