Welkom Limburg

Brunssum Parkstad Limburg

Brunssummerheide, Parkstad Limburg
Brunssum is een verrassende gemeente. Veel groen, een prachtig vijverpark en een modern winkelcentrum met passage geven Brunssum een heel eigentijdse uitstraling. De aanwezigheid van de achttien-holes golfbaan en de Brunssumerheide zorgen ervoor dat Brunssum een sportief karakter heeft. Brunssum profileert zich als de Tuinstad van Parkstad Limburg. De term ‘tuinstad’ verwijst naar het groene karakter van Brunssum, met weidse bossen en heigebied, de vele stadsparken en de rijke bomenpopulaties en laan beplanting in de woonwijken. In 2009 werden de historische mijnwijken van Brunssum aangewezen tot ‘beschermd stads- en dorpsgezicht’. Het is daarmee het grootste beschermd gezicht van Nederland.

Bezienswaardigheden Brunssum Parkstad Limburg

Schutterspark

Het Schutterspark bestaat uit een groot natuurgebied (bos) en een recreatief gebied waar heerlijk ontspannen kan worden. Het Schutterspark biedt attracties voor jong en oud: een blotevoetenpark om de natuur op een heel andere manier te beleven, een minihaven voor echte zeeavonturen, een kinderboerderij en een speeltuin voor de allerkleinsten.

Brunssumerheide

De natuur- en recreatiewaarden van het gebied zijn hoog. De Brunssummerheide kent vele tientallen bijzondere planten- en dierensoorten. Om die reden is het gebied in 1995 aangewezen als Beschermd Natuurmonument. Het terrein biedt mooie, afwisselende vergezichten. 's Winters is er volop gelegenheid de langlaufskisport te beoefenen. De waterpartij de Rode Beek met zijn strand van zilverzand is een door wandelaars en dagrecreanten veel bezocht gebied.

Sterrenwacht – Science center

Science center en sterrenwacht eXplorion vind je aan de rand van de Brunssummerheide. Hier is niet alleen een prachtig uitzicht over de paars-groene heide gegarandeerd, maar bij helder weer ook een blik op de zon met z'n zonnevlekken (overdag) of de maan en z'n kraters of een planeet ('s avonds). Bij eXplorion beschikt men over een grote sterrenkijker, waarmee je als bezoeker zelf kunt kijken. Maar er is ook een vaste expositie over sterrenkunde en ruimtevaart.

Golfbaan

Gelegen tussen de natuurgebieden Brunssummerheide en de Schinveldse bossen, ligt een voor Nederlandse begrippen unieke 45 holes golfbaan. Oude percelen met naaldbomen, afgewisseld met jonge dennen, loofbossen en vennetjes of grote waterpartijen met tees op verrassende hoogtes, geven de golfbaan met zijn prachtige greens een heel bijzonder karakter en een eigen moeilijkheidsgraad.                                        
Evenementen in Brunssum

Evenementen in Brunssum

Folklore Parade

De Internationale Folkloristische Parade wordt elk schrikkeljaar gehouden, en geniet bekendheid in de hele wereld en trekt tot ver buiten de landsgrenzen belangstelling. Tijdens de Parade komt het beste op folkloregebied naar Brunssum. Een hoogtepunt is de optocht, waarin alle deelnemende groepen met een lange, bonte stoet van zang, dans en muziek de straten vullen van Brunssum.

Parrelloop

Een keer per jaar wordt Brunssum weer omgetoverd in dé hardloopstad van Limburg. Vele wedstrijdatleten, recreanten, businessrunners en scholieren zullen dan hun voetsporen op de Brunssumse straten achterlaten. Limburgse sfeer en snelheid gaan samen in de internationale Parelloop.

Wandel langs de Mijngeschiedenis van Brunssum.

De wandelroutes beginnen en eindigen bij het VVV-servicepunt in de Kerkstraat in Brunssum. De Groenmetropool is een nieuwe benaming voor het voormalige mijngebied, dat loopt van Beringen in Belgisch-Limburg, via Parkstad Limburg, tot aan Düren in Duitsland. Via een groene wandelroute kunnen wandelaars kennismaken met de veelzijdige recreatiemogelijkheden in dit postindustriële landschap. De route wordt gekenmerkt door talloze bezienswaardigheden zoals waterburchten, natuurmonumenten, en bezoekersattracties, waaronder het Schutterspark in Brunssum.

Blote voeten pad

Het blote voetenwandelen op het blote voetenpad is een uitdaging om de natuur op een andere manier te leren kennen. Het is gezond, uitdagend en leuk! Je wandelt over verschillende ondergronden van mos, bosgrond, kiezel, steenkool, zand, houtknuppels, boomschors, kleikorrels, water en modder; laat je voeten masseren door de natuur! Verder vind je vele voetenspreuken en voetenspelletjes op je pad.

Winkelen in Brunssum

Brunssum is een bezoek waard omdat je daar alles op een plek vindt: je kunt er je dagelijkse boodschappen doen, winkelen in interessante speciaalzaken, lekker ontspannen in eetcafés en lunchrooms, of op een van de terrassen. U vindt de winkels in koopstraat Rumpen (Rumpenerstraat) of in het centrum van Brunssum. Hier ligt ook winkelcentrum de Parel met diverse verschillende winkels.
Brunssum, Parkstad Limburg

Uw Groepsreis op maat

Uw reisspecialist maakt uw groepsreis in Limburg geheel op maat. Uw beleving begint al met een persoonlijk gesprek onder het genot van een drankje en een stuk Limburgse vlaai. We ontvangen u in een gepaste spreekkamer waar u maximale privacy geniet. Gedurende dit gesprek bespreken wij al uw wensen en de mogelijkheden. Uiteraard is dit ook op afstand mogelijk.

Informatie

www.vvvzuidlimburg.nl

Welkom in Limburg