Welkom Limburg

Bezienswaardigheden Maastricht

Maastricht heeft vooral veel historie, dit heeft geleidt tot monumentale bouwwerken, de fraaie gevelpanden en de smalle klinkerstraatjes, verder is er ook schitterende architectuur, frisse museums en mondaine winkels. De buitenlandse invloeden hebben ook hier hun sporen nagelaten zo ook in de cultuur, muziek, boetiekjes, cuisine en uitnodigende terrasjes die in de hele stad overal gevestigd zijn.

De aantrekkingskracht van Maastricht schuilt voor een belangrijke deel in de ruim 1600 monumenten die de stad rijk is. Een verkenning door de stad betekent een interessante rondgang door het verleden. Maastricht bruist van de energie zo kunt u heerlijk genieten op de terrasjes van het Vrijthof en het Onze-Lieve-Vrouweplein.

Historie, cultuur, natuur, culinaire specialiteiten, uitgaansleven en gastvrijheid, al het goede van het leven is in dit dynamische stukje Europa ruimschoots vertegenwoordigd. 

Vrijthof Maastricht

Het Vrijthof is een plein in de binnenstad van Maastricht. Het was het Vrijthof van de Sint-Servaasbasiliek. Naast deze kerk vindt men er ook de Sint-Janskerk, het Theater aan het Vrijthof, de oude militaire Hoofdwacht en het Spaans Gouvernement. Het oudste deel van dit gebouw stamt uit de dertiende eeuw en behoorde toe aan de Hertogen van Brabant, die het - naast de Prins Bisschop van Luik- voor het zeggen hadden in Maastricht. Nu is het een historisch museum waarin ook tentoonstellingen worden verzorgd.

Daarnaast vindt men aan het plein vele horecagelegenheden, zoals cafés en restaurants. Onder het Vrijthof bevindt zich een parkeergarage, geëxploiteerd door Q-Park, voor auto's en fietsen.

 Vrijthof Maastricht arrangementen

Basiliek St. Servaas en O.L.V.Basiliek Maastricht

Vooral de binnenstad heeft een enorme aantrekkingskracht. Nieuwbouw en renovatie worden aangepast aan deze monumentale omgeving. Het stadscentrum wordt in zijn geheel geklasseerd als een waardevol stadsgezicht. De Sint-Servaasbasiliek en de Onze Lieve Vrouwebasiliek tonen het rijke Roomse en middeleeuwse verleden van de stad. Beide kerken en schatkamers herbergen een uitgebreide verzameling van kerkelijke kunst en beeldhouwwerken. De Sint-Servaasbasiliek is overigens de enige kerk van Nederland die is gebouwd boven het graf van een heilige, namelijk dat van Sint-Servaas, de allereerste bisschop van Nederland.

Sint Servaasburg

U kunt de Maas die door Maastricht stroomt oversteken via de Sint Servaasbrug, een van de oudste bruggen van Nederland. Vanuit de brug heeft u een fantastische blik over de stad. Via rederij Stiphout biedt verschillende arrangementen.

Grotten Sint Pietersberg

De grotten zijn ontstaan door mergelwinning. In de loop der eeuwen is zo een labyrint met meer dan 20.000 gangen aangelegd. Op de wanden staan oude opschriften van de blokbrekers – mensen die hier dag in dag uit grote blokken mergel zaagden. Tijdens de belegeringen van Maastricht er ook tijdens de tweede wereldoorlog zijn de gangen als schuilplaats gebruikt.

Bonnefantenmuseum

Het schitterende gebouw aan de oostelijke oever van de Maas is ontworpen door de architect Aldo Rossi. De koepeltoren straalt je tegemoet. Er is veel kunst tot in de binnentuinen toe zelfs. Bij de collectie oude kunst ligt de nadruk op de Italiaanse en Vlaamse schilderkunst uit de 16e en 17e eeuw.

Meer informatie op: www.bonnefanten.nl

Stadhuis

Het barokke gebouw dateert uit 1659-1664. Het is 32 meter lang, breed en hoog. Voor de bouw werd gebruikgemaakt de grijze Naamse steen. De toren heeft een carillon met 49 klokken, dat regelmatig bespeeld wordt. Binnen is alleen de hal van het stadhuis te bezichtigen.

Museum Spaans Gouvernement

Het Spaans Gouvenement was het logeeradres van de koning van Spanje, Karel V, de latere Duitse keizer. Het is gehuisvest in een 16e- eeuws voormalig kapitelhuis. Binnen straalt het museum de intimiteit uit van een 17 eeuws woonhuis. Hoe de elite zelf leefde in die tijd, ziet u tijdens en rondgang door het salon, het bondoir en de kunst- en regentenkamer, die rijkelijk zijn gevuld met meubels, aardewerk, porselein, glaswerk en schilderijen. 

Bezoek Museum aan het Vrijthof, ook voor groepen.

Meer informatie op: www.museumspaansgouvernement.nl

Museumkelder Derlon

De Romeinse vondsten, uit de 2e, 3e en 4e eeuw, zijn zo uniek dat men besloten heeft om ze te conserveren en tentoon te stellen. U kunt onder meer een deel van een plein zien, een waterput, een gedeelte van een peromeinse maaskeienweg en delen van een muur en een poort uit de 4e eeuw.

Helpoort

De helpoort was onderdeel van de eerste stadsmuur van Maastricht. De poort is de enige stadspoort die Maastricht nog rijk is. Het is ook nog de oudste stadspoort van Nederland. De poort heeft ongeveer twee eeuwen dienst gedaan als verdedigingswerk. Maar toen het zuiden van de poort werd omwald, verloor ze die functie. Tegenwoordig is in de Helpoort een klein museum gevestigd, waar u alles te weten kunt komen over de Maastrichtse vesting.

Natuurhistorisch Museum

In een van de meest sfeervolle stukjes van monumentenstad Maastricht treft u het Natuurhistorisch museum aan op het De Bosquetplein 7. In het Natuurhistorisch Museum Maastricht worden omvangrijke collecties beheerd op het gebied van de geologie, paleontologie, flora en fauna van Zuid-Limburg en omgeving. In moderne exposities wordt een beeld gegeven van het ontstaan van het huidige landschap.

Natuurhistorisch museum ook voor groepen.

Meer informatie op: www.nhmmaastricht.nl

Kazematten

Tussen 1575 en 1825 is aan de westkant van Maastricht een netwerk van gangen gemaakt. Deze gangen werden gebruikt om tijdens een belegering van de stad de vijand ondergronds te benaderen en uit te schakelen. Een rondleiding, verzorgd door het VVV, doorkruist bijna het hele gangenstelsel met kundig gemetselde koepelgewelven, bomvrije ruimten, kruitkamers, trappen en galerijen.

Meer informatie op: www.vvvmaastricht.nl/Dagjeuit

Tuin de Heerenhof

Dit is een tuin van 12 bij 100! Meter. De tuin heeft veel verschillende sferen, kleuren en doorkijkjes.

Meer informatie op: www.heerenhof.nl

Welkom in Limburg