Welkom Limburg

Bezienswaardigheden Valkenburg

Valkenburg aan de Geul wordt ook wel eens het toeristische hart van Limburg genoemd. De vele attracties in Valkenburg staan garant voor plezier en vermaak voor jong en oud. Zowel bovengronds als ondergronds, actief, educatief of gewoon gezellig… in Valkenburg is er voor ieder wat wils!

Kasteelruïne Valkenburg

Kasteel Valkenburg is een kasteelruïne en de enige hoogteburcht in Nederland. De middeleeuwen komen tot leven tijdens een bezoek aan deze burcht. De geschiedenis van Kasteel Valkenburg gaat terug tot de 11e eeuw. Kasteelruïne Valkenburg

Gemeentegrot Valkenburg

Met de ontginning van de Gemeentegrot werd al zo’n 2000 jaar begonnen: de Romeinen dolven er mergel als bouwmateriaal. In de loop van de eeuwen woonden en scholen hier vele generaties, die interessante muurschilderingen en andere levenstekens achterlieten.
Een bezoek te voet duurt een uur; wie het grottreintje verkiest, moet een half uurtje wachten.

Gemeentegrot Valkenburg

Fluweelengrot Valkenburg

De Fluweelengrot is één van de oudste ondergrondse gangenstelsels in Zuid-Limburg. Bewonder de schitterende houtskoolschilderingen, de herinneringen aan de Amerikaanse bevrijders uit WOII en de geheime schuilplaatsen, waaronder een prachtige 18e eeuwse schuilkapel. De 'geheime vluchtgangen' maakten het mogelijk het belegerde kasteel ongezien te ontvluchten en de vijand in de rug aan te vallen of stiekem bevoorrading te halen.

www.kasteelvalkenburg.nl

Fluweelengrot Valkenburg

Stationsgebouw

Het stationsgebouw van Valkenburg stamt uit 1853 en is het oudste nog in gebruik zijnde NS- stationsgebouw van Nederland. Het is opgetrokken uit mergelsteen en ziet er door de vele torentjes met kantelen uit als een burcht.

Grendelpoort

Een van de mooiste poorten van Valkenburg bestaat uit een middelgedeelte met twee rondelen. Aan beide zijden zijn beeldnissen aangebracht. De poort stamt uit de 14e eeuw.

Romeinse catacomben

De catacomben waren de begraafplaatsen van de eerste christenen, die leefden in de tijd van de Romeinen. Hun doden werden begraven in gangenstelsels diep onder de grond. Een deel van de catacomben is hier nagebouwd. De grafkamers zijn versiert met muurschilderijen en beeldhouwwerken.

Meer informatie op: www.katakomben.nl

Herdenkingsmonument Cauberg

Dit monument werd op de Cauberg opgericht ter nagedachtenis aan de Limburgse gevallenen in het verzet gedurende de oorlogsjaren 1940 – 1945.

Schaloensmolen

Aan de Geul staat de Schaloensmolen (1499), tot de Franse tijd een dwangmolen.
 

Welkom in Limburg